Position sizing i praktiken

Jag har i rätt många inlägg nu tagit upp hur viktigt jag tycker det är med riskkontroll och position sizing. Kanske vore det på sin plats med en enkel beskrivning av hur det kan gå till i praktiken.

Säg att du är en långsiktig placerare som vill köpa Ericsson och hänga kvar i aktien så länge den utvecklas hyggligt väl. Du tycker att kursen ser attraktiv ut idag, men är beredd på fortsatta nedgångar. Kapitalet på din depå är uppe i 100.000 kr.

För att begränsa din förlust vid en eventuell nedgång är det viktigt att du först sätter en stoplossnivå. Som långsiktig placerare så kan du till exempel använda metoden att kliva av aktien om den backat med 25%. På dagens Ericsson-kurs på 61 kr innebär det att du sätter din första stoploss på 61*0,25=15,25 kr från ingångskurs, d.v.s. på 45,75 kr.

Förutom att skydda ditt kapital har stoplossen den funktionen att den anger din risk per aktie. Om kursen går ned till stoploss så har du ju förlorat 15,25 kr per aktie. Detta kan man använda för att beräkna hur många aktier du bör köpa. Ett effektivt sätt är att för varje aktie ange hur mycket av ditt kapital du är beredd att förlora. Någonstans mellan 1-3% är att rekommendera, beroende på din riskvillighet. Vi säger 2% som en gyllene medelväg. Då har du 0,02*100.000 kr = 2.000 kr att riskera för Ericsson. Dividera nu detta med risken per aktie så får du antalet till 2000/15,75=126

Till sist så lägger du på tekniken med glidande stoploss, så att stoplossen följer aktiekursen när den går upp. Dock aldrig nedåt! Om Ericsson-aktien skulle stiga till 70 kr så får du en stoploss på 70*0,75=52,5 kr.

På detta enkla sätt har du åstadkommit flera viktiga saker:

  • Du utnyttjar ditt kapital effektivt och riskkontrollerat. Oavsett vad aktiens värde är så fokuserar du på risken och avgör antalet aktier att köpa baserat på detta. På det sättet kan du köpa aktier med kurser på 100 kr eller 1.000 kr, och ändå ta samma risk.
  • Du har en stoploss som skyddar ditt kapital.
  • Din glidande stoploss kommer att ge gott om utrymme för kursen och låter dig hänga med länge i en upptrend. När kursen viker tillbaka efter en tids uppgång blir den automatiskt en signal om att ta hem vinst.
  • I takt med att ditt depåkapital växer så kan du ta större positioner. Går det bra så kan du ta större risker och få större vinster, i absoluta tal.
  • Du vet alltid när du ska sälja en aktie, för att hindra en förlust eller ta hem en vinst.

Komplicerat? Inte särskilt, eller hur? Ändå slår du de flesta proffs på fingrarna om du tillämpar denna enkla metodik, för att inte tala om alla förhoppningsfulla amatörer som bara fokuserar på exakt rätt tid att köpa. Onsdagsfonderna kör precis denna strategi, med en lite annorlunda teknik för beräkningen av den första stoploss-nivån.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.