All-in!

Jag skummade på skoj igenom en del aktieforum på nätet i fredags och slogs av hur många inlägg som genomsyrades av ”all-in”. Kärnan i budskapet var att nu är botten här, satsa allt du har och maxbelåna, man eller mus.

Nu tror jag kanske inte att särskilt många av skribenterna har något större kapital att placera, och är villiga att ta stora risker. Men det är en intressant iakttagelse av det mänskliga psyket att se hur starka mentala program som girighet och viljan att ha rätt är. De flesta av hos har mentala egenskaper som hindrar oss från att vara lyckosamma inom placeringar och trading. Därför är det så viktigt att rannsaka sig själv och förstå vad man har för styrkor och svagheter, och sedan utarbeta en plan utifrån dem. Naturligtvis går det att träna upp sitt psyke för att avhjälpa en del brister, men utan en tydlig plan är man dömd att misslyckas.

All-in är verkligen essensen av maximalt risksatsande och drömmen om det snabba och stora klippet. Hur många har inte fått se sina depåer utraderade eller avstängda efter en all-in satsning de senaste tio åren? En intressant notering är att om man googlar på trading + ”stock market” får man 11.7 miljoner träffar. Lägger man till ”position sizing” är man nere på 25.000 träffar…

Så många lägger så mycket energi som har så liten betydelse för framgången med placeringar och trading på längre sikt. Köp- och säljsignaler, hitta topppen och botten, det är vägen till framgång enligt den breda massan. Men även om du träffar rätt, hur mycket ska du satsa? Går du all-in kan en fördubbling av kapitalet snabbt utplånas om du inte tar hem vinsten i tid. Och skulle utvecklingen gå dig emot från början kanske du tvingas till drastiska åtgärder inom kort.

All-in är nog en bra taktik för att skrämselbluffa vid pokerbordet. På de finansiella marknaderna har den inget att göra, och är en säker väg till ekonomisk ruin. Ändå ser vi gång på gång förmögna personer, fonder och företag som satsar allt på ett kort för att sedan haverera. Varför? Jo, på grund av att man överskattar sina frömågor, och visar en sorgfälligt bristande förståelse om vad som är viktigt för framgång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.