Käre Fredrik Virtanen

I en artikel i VA  idag så får man läsa en chat med Fredrik Virtanen, som förlorat allt sitt kapital på dåliga börsaffärer under press. När jag läser hans svar hoppas jag verkligen att han inte siktar på en snabb återkomst som trader, för det verkar som att han inte gjort upp med sig själv. När man sitter klistrad framför skärmen växer lätt hybris, och man ser mönster överallt i kurserna som man tycker att man måste kunna tjäna pengar på. Några snabba vinster så är allt på topp, men sedan kommer det oundvikliga raset. Det är ingen tillfällighet att nästan ingen tjänar pengar som daytrader i det långa loppet. Oavsett tidsperspektivet behöver man nämligen en placeringsstrategi, men ju snabbare affärer man gör desto mer sällan verkar den finnas på plats. Allt handlar om jakten på vinnare och den perfekta timingen, men till slut inser man hur lönlös den jakten är.

Så käre Fredrik, du behöver en placeringsstrategi! Först måste du i grund och botten  analysera ditt eget beteende och börja om från början med vad du är för en person som trader. När du gått i klinch med dina egenskaper, goda som dåliga, styrkor som svagheter, kan du ta fram en strategi som passar dig. Och tro mig, det handlar inte i första hand om att avgöra när börsen vänder eller när en aktie ska rusa till skyarna. Det handlar uteslutande om vad du gör med dina positioner när du väl tagit dem och hur du kontrollerar och styr risken.

Exits och position sizing, där har du två nyckelord att utgå ifrån, googla på! Var aktsam om både dig själv och ditt kapital så ska du kunna vända dina tidigare misstag till lyckosamma erfarenheter. Lycka till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.