Spekulation och betting

Som ni vet är jag nischad mot handel med finansiella instrument efter placeringsstrategi. Precis som alla andra aktörer försöker jag skapa god avkastning genom att spekulera i marknaden. Ordet spekulera är negativt värdeladdat, men det är vad det till syvende og sidst handlar om. Ingen vet exakt hur ekonomin eller företag kommer att utvecklas i framtiden. Alla handlar efter sina antaganden om marknaderna. Men oavsett om man ser sig själv som en långsiktig investerare eller kortsiktig daytrader är det spekulation i kommande kursrörelser vi ägnar oss åt. Och inget fel med det, målet är ju att få kapitalet att växa.

En annan nisch inom området kapitaltillväxt är spel och betting. Det finns faktiskt en hel del seriösa aktörer inom detta område, och då handlar det mycket om strategier där position sizing och riskhantering är A och O. För den som tycker att sportens värld är en mer stimulerande marknad än finansvärlden rekommenderar jag med varm hand Tipszonen. Här finns den förmodligen största samlingen av sportintresserade spelare, professionella som amatörer. Om ni tar er tid och läser igenom inläggen av de medlemmar som redovisar sina spel i Tipszonens så kallade tusenlappar kommer ni att slås av hur mycket kraft de flesta lägger på att värdera oddsen och sköta kassan. Precis som jag gör när jag ställer risk mot möjlig avkastning, och kontrollerar min risk på olika sätt.

Om man ibland får lite nedsättande kommentarer om att man spekulerar på finansmarknader är det väl en västanfläkt jämfört med vad man får höra som spekulant på sportspel. Men likheterna är stora och vi kan faktiskt lära av varandra på många sätt. Den största skillnaden ligger i marknadens natur, där sportspel har en begränsad livslängd och man får göra analyser på många marknader som lever under kort tid. Men precis som på börsen är det inte den som är bäst på att gissa vem som vinner som går plus i det långa loppet, utan den som värderar risk/reward och sköter sitt kapital mest effektivt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s