De goda råden fortsätter

I en artikel i DagensPS.se kommer Nordnets produktchef Arturo Arques med det ”omkullkastande” rådet att inte sitta still i båten. Även här kan man fundera på timingen i detta inlägg, när börsnedgången hållit på under en så lång tid. Men läser man citaten blir man ännu mer fundersam över vad karln menar. Man ska satsa på verkstad, behålla banker och sälja fastighetsbolag, men man vet inte vad som händer och man ska inte investera sig ur krisen. Dessutom ska man bara agera om man har pengar över och inte är särskilt exponerade mot aktier. Jaha, då var rådet inte avsett för de som sett sina portföljer och aktier sjunka med 50-80% det senaste året?

Att inte sitta still i båten är samma dåliga råd som att göra detsamma, om man inte fyller det med konkret innehåll. Då blir det meningslöst rabblande om att se över sin risknivå. Risk är detsamma som att förlora pengar, och att hantera risk är därför synonymt med att vara aktsam med sitt kapital. Punkt!

Lägg därför lite tid på att fundera på hur du ska agera efter att du köpt en aktier eller fond, istället för att klura ut vilken bransch eller region som kommer att gå bäst det närmaste året. Satsar du på ett vettigt sätt, begränsar dina förluster och behåller dina vinnare så kommer du inte bara att gå vinnande ur leken, du får dessutom möjligheten att själv påverka utvecklingen och bestämma när du vill ta ut pengar. Detta utan att behöva vara orolig för att en djup börsnedgång ska ha eroderat värdeökningen, vilket har varit fallet för många den senaste tiden.

Sitt inte still i båten, skaffa dig en placeringsstrategi! 🙂

Annonser

2 thoughts on “De goda råden fortsätter

  1. Varför begränsa sig till aktier? Olika tillgångsslag går bra vid olika tidpunkter. Om du väljer mellan cash, aktier, obligationsfonder och råvarufonder kan du få en bra utveckling till en lägre risk. Just nu när det allmänna ränteläget sjunker går obligationsfonder med långa innehav bra. Speciellt de som är noterade i dollar, om man nu vill ta valutarisken.

    Det verkar vara en viss tågordning i en konjunkturcykel. Att försöka uppskatta var i den vi befinner oss och investera i enlighet med det borde ge den bästa avkastningen i förhållande till risken. Inom varje tillgångsslag kan man sedan använda tekniker liknande dem som du använder på dessa sidor.

  2. Visst ska man titta på flera tillgångslag. Det är just det jag gör med Onsdagsfonden Sundry. Inte av den primära anledningen att olika placeringar går olika bra vid skilda tidpunkter, utan för att ju fler marknader man handlar på, desto fler trender att utnyttja. Detta blir särskilt positivt om man väljer marknader som sinsemellan har svag koppling till varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.