Hur var det med månadssparande egentligen?

I en artikel i E24 idag refereras till en undersökning som Jonas Lindmark på Morningstar.se gjort. Jag borde vara glad över att resultatet och artikeln stöder min hypotes om att månadssparande inte alls är det goda sätt att spara som banker och fondbolag vill få det till. Men istället blir jag tyvärr bara beklämd. Lindmark har valt ett onaturligt tidsintervall,  i syfte att få ett spännande resultat som jag tolkar det. 12 år är förvisso en lång period, men varför just det antalet år? Fondindex för Sverige-fonder steg under denna period med 1%, det tror jag gjorde sig bra i artikeln.

Man kan dra fram en massa exempel som visar på mer eller mindre goda utfall av månadssparande. Det är inte det som är det intressanta! Vad det handlar om är att skydda sitt kapital, och det gör man inte genom att förlita sig på månadssparande och slumpen. Vad ger då Lindmark för råd? Jo, det här:

– När börsen har stigit, ta ut hälften av ditt sparande och sätt det i något säkrare. Kanske ska du ha en generationsfond där man gradvis flyttar pengarna till ränteplaceringar mot slutet av spartiden.

Kanon! Men hur mycket ska börsen stiga då? Var det en bra idé att plocka ut hälften i januari 2005, vid OMXS30 på runt 750, när börsen sedan drog iväg till över 1300 med små avbrott? När plockar man ut resten; vad är ”mot slutet av spartiden”? Den som hade sett fram mot att plocka ut pengarna i höst är gruvligen besviken, medan den som tog ut pengarna i höstas är nöjd. Tur och inget annat skiljer dem åt om man inte hade någon annan placeringsstrategi än ett tidsmål.

Det hade också hedrat Lindmark om han hade utfört och publicerat sin undersökning i våras eller somras.

– Det är kanske taskigt att ta upp det här precis efter ett börsras, men när det svänger så här behöver man planera sina uttag och inte låta pengarna stå kvar för länge

Att förklara hur dålig affär man gjort som fondsparare nu, när börsen gått ned synnerligen kraftigt, är att sparka in öppna dörrar. Men det är klart att det är svårare att gå emot massan när börsen bara stiger och alla fonder ökar i värde. Då är det ingen som vill lyssna på goda råd om hur man skyddar kapitalet, då ska man maximera vinsterna. Tyvärr vill man sedan inte ta konsekvenserna av denna vinstmaximering, som stavas hög risk. Och hög risk är synonymt med att förlora kapital. Det borde en oberoende fondexpert ha råg i ryggen att argumentera för, i rätt tid. Det vill säga, inte bara när börsen backar.

Fondsparande ser jag som vilken placering som helst, och då finns det två gyllene regler: bestäm alltid i förväg hur mycket du ska satsa och när du ska sälja. Så skyddar du ditt kapital och lämnar det inte vind för våg i finanshavet. Med en placeringsstrategi baserat på sunt förnuft kommer man långt. Jag har i Onsdagsfonderna exemplifierat det med en enkel trendföljande metod för köp, släpande exit för sälj, och riskkontroll för att beräkna hur mycket som ska satsas. Hämta gärna inspiration från dem, eller designa något helt eget, men lämna inte ditt månadssparande till slumpen, oavsett om du sparar på två eller tolv års sikt. Använd alltid en placeringsstrategi: då kan du påverka utvecklingen istället för att enbart låta marknaden styra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.