Den omoraliska blankningen

Blankning är ett otyg som skapar turbulens på marknader och försvårar en korrekt prissättning. Stora aktörer kan konspirera och genom stora säljvolymer pressa ned kurser så att småsparare tvingas sälja eller genomlida kraftiga värdeminskningar, bara för att sedan se storfräsarna ta hem stora vinster och lämna aktien vind för våg, som ett skadeskjutet byte. Blankning innebör hög risk och är inget för vanliga placerare.

Blankning är bara en metod för handel som effektiviserar prissättningen och minskar risken för bubblor. Att kunna agera i både upp- och nedtrend ger mycket större möjligheter för alla aktörer, och nedgångar är naturligt när konjunkturen sviktar. Att blanka är inte mer riskfyllt än att köpa aktier, och i de allra flesta fall har inte blankning någon större inverkan på kursen. Det är den långsiktiga balansen mellan utbud och efterfrågan som styr.

Ja, hur man väljer att se på fenomenet blankning varierar väldeliga, och självfallet är inte finansakademikerna ense om det är en styggelse eller inte. För min del anser jag att sanningen ligger någonstans emellan de två ytterlighetsbeskrivningarna. Nedgångar ÄR normalt på en marknad, även om det verkar vara svårt att förstå för många. Att kunna bedöma att en aktie är för dyr och sedan handla på det ger mycket större möjligheter även för små placerare. Däremot så finns det en risk att stora aktörer genom volym och synkronisering kan pressa ned en kurs med blankning, till en nivå som inte är en normal marknadsrörelse.

I marknadsekonomin har stora aktörer alltid den fördelen gentemot de små, att kunna utnyttja sin volym. Märkligt dock att bara blankning kritiseras i det sammanhanget. När en kurs drivs upp till astronomiska nivåer genom högbelånade köp så applåderas utvecklingen, trots att man genom att bygga upp en bubbla kan orsaka lika mycket skada som när en kurs pressas i botten. Men i en bubbla är ju förstås alla vinnare till den brister.

För Onsdagsfonden så gäller att följa och utnyttja trenden, både upp och ned. Då jag arbetar med CFD och indexfonder så finns det ingen direkt påverkan på de underliggande tillgångarna. Eller enklare uttryckt, jag bidrar inte till att naturgasen sjunker i pris bara för att jag säljer CFD-kontrakt i den. Indirekt finns det en påverkan, för alla instrument som är kopplade till en underliggande vara kommer förstås att påverka den. Hur stor den är kan jag faktiskt inte bedöma, men det krävs i vart fall väldigt många kontrakt för att kursen ska påverkas. I jämförelse med aktieblankning är effekten enligt min bedömning försumbar.

Jag vet att det finns en del som ändå rynkar på näsan åt att man tjänar pengar genom att utnyttja nedåtgående marknader. Jag lägger inga moraliska aspekter på mina placeringsstrategier mer än att följa de spelregler som gäller på marknaderna. För onsdagsfonderna är målet att uppnå god avkastning och vara aktsam om kapitalet. Vill man ha andra dimensioner i sitt sparande får man vända sig till de så kallade etiska aktiefonderna, eller andra nischade fonder. Men jag kommer inte att ta åt mig av kritik som säger att jag förstärker börsnedgångar genom mitt agerande. Långsiktigt är det nämligen bara balansen mellan utbud och efterfrågan som styr, och genom att handla i CFD minimerar jag min direkta, kortsiktiga marknadspåverkan.

Genom att inte handla direkt i aktier, index eller råvaror har jag också fördelen att en kommande fond inte drabbas av ”elefantsjukan” som många andra fonder. När fondvärdet för en aktiefond, eller en hedgefond som placerar direkt på marknaderna, uppgår till många miljarder så kan fondens agerande påverka kurserna på ett sätt som gör det svårt att följa placeringsstrategin. Det är ett vanligt argument för att förklara varför fonder tenderar att gå bättre när de är nya än när de funnits i några år. Min tro och förhoppning är att en onsdagsfond ska undvika denna sjuka.

2 tankar om “Den omoraliska blankningen

  1. Att tjäna pengar på blankning kan ses som lön för risken blankaren tar för att hindra kurser från att gå till bubbelnivåer. Denna tjänst hindrar också småsparare från att råka gå in i aktier på verklige bubbelnivåer. Tänk om blankarna varit mer aktiva i Ericsson innan 2000-2002. Då hade många sluppit köpa högt och sälja lågt.

    Att det skulle finnas blankarklubbar som gemensamt pressar ned en kurs under fair value i oskyldiga bolag är helt befängt:

    1.Jag har aldrig sett någon sådan klubb, än mindre varit med
    2.Hur tänker man sig att blankarklubben ska köpa tillbaka aktierna utan att driva upp kursen igen? Vem i klubben får köpa billigast?
    3.Varför skulle någon vilja ta en sån risk, som blankning innebär, om aktien inte är felvärderad, när det finns så många andra aktier där redovisningen är felaktig, affärmodellen trasig eller värderingen helt enkelt bara för hög pga t.ex. ryktesspridning och budspek?

  2. Pingback: Blankarnas fiasko « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.