Känslighetsanalys

Det är viktigt att hålla koll på risknivån i sin portfölj. Det kan man bland annat göra genom att beräkna vad en förändring på 1% av de marknader man handlar på skulle innebära för värdet, en så kallad känslighetsanalys. Dessutom kan man ta fram ett ”worst case scenario”, när kurserna rör sig så att aktuella exit-nivåer träffas. Denna beräkning är ett uttryck för att man måste riskera något för möjligheten att få avkastning!

Att hålla koll på risknivån är förstås extra viktigt i tider när marknaderna rör sig så pass kraftigt, så man får en god känsla för sin exponering.

För Onsdagsfonden OMX så innebär en uppgång för OMX-index med 1% att fondvärdet sjunker med 0,5%. Ett värsta fall, där alla positioner skulle avyttras vid exit-nivåer skulle sänka fondvärdet med 7,2%. Det ligger över tillåten gräns på 6%, vilket kommer sig av den höga volatiliteten som håller avståndet till exits stången. Så länge denna situation består kommer inga nya positioner att tas.

För Onsdagsfonden Sundry så innebär en uppgång för OMX-index med 1% att fondvärdet sjunker med 0,3%. En uppgång för US Natural Gas med 1% skulle minska fondvärdet med 0,25%. Ett värsta fall, där alla positioner skulle avyttras vid exit-nivåer skulle sänka fondvärdet med 6,8%. Det ligger inom tillåtet intervall på 3,75% per marknad, även om risken för OMX-marknaden ligger något för högt.

Onsdagsfonden Exakt sjunker med ca 0,2% om OMX-index rör sig 1% upp. I ett värsta fall då exit träffas så sjunker fondvärdet med 4%.

Annonser

One thought on “Känslighetsanalys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.