Nu måste det väl vara köpläge?

Stockholmsbörsen har rasat med 22% på en månad, 13,5% den senaste veckan mätt i OMXS30-index. Fallet sedan toppen i mitten av juli 2007 är nu 50%. Här måste väl fallet bromsa in och en botten bildas, det ser man ju stöd för i statistiken. Många aktier har ju väldigt låg värdering och hög direktavkastning nu. Centralbankerna världen över pumpar också in en massa pengar i systemet, det borde väl få snar effekt. Och räntorna är förmodligen väg ned, positivt.

Eller är vi på väg in i en riktig finansiell härdsmält som kombineras med recession och peak-oil? Kanske finns det ingen botten i sikte förrän vi upplevt en riktig panik och startar om i en tillvaro med i grunden ändrade förutsättningar. Kanske kommer bolagsvinsterna att smält ihop enormt och många företag gå i konkurs för att de inte längre kan finansiera sina skulder?

Synen på utvecklingen är som alltid delad, och pratar man med 10 ekonomer får man 10 olika perspektiv på hur det kommer att gå framöver. Att själv analysera nuläget är en intressant och utvecklande uppgift, men chansen att få rätt på ett sätt som gör att man kan agera på det är inte särskilt stor.

Konsten att följa trenden har tagit fasta på allt detta, och en trendföljare bryr sig inte om nyhetsbruset eller det dagliga marknadsbruset. Han eller hon utgår från att marknaden i det korta perspektivet alltid har rätt och att det finns en underliggande trend som gör det mer sannolikt att index fortsätter i samma riktning än att det vänder. Men trendföljaren är också beredd på att trenden när som helst kan vända och att bottnar/toppar snabbt kan bildas. Därför övervakar man hela tiden sina positioner och avyttrar dem när prisutvecklingen går emot. Till sist satsar man inte mer i varje position än att förluster blir hanterbara.

För min del innebär det att jag följer min trendföljande placeringsstrategi och sedan kan stå ”vid sidan” av utvecklingen och göra min egen amatörekonomiska analys för eget intresse. Dessutom lyssnar jag gärna på andras kloka tankar. För mina positioner vet jag alltid hur jag ska göra och tar hem förluster och vinster när placeringsstrategin så kommenderar. Att blanda in känslor i placeringar är en säker väg till misstag. Jag har absolut inte förmågan att gå opåverkad av den dagliga utvecklingen, tvärtom blir jag lika glad som vem som helst när portföljen tickar på uppåt och surar lite när det går ned. Men jag låter inte dessa känslor påverka mitt agerande utan har gjort upp med mig själv att följa placeringsstrategin till 100%. Det är en mental process som är lika nödvändig att gå igenom som den att konstruera själva strategin i sig själv.

Hur är det nu då, kommer börserna att vända här eller fortsätter det nedåt? Your guess is as good as mine! 🙂  Visst har börserna gått ned väldigt mycket nu, och 50% nedgång sedan en topp är väl kanske någon form av magisk nivå. Mycket beror nog på kommande rapporter för kvartal 3 där vi får se om bolagsvinsterna är på väg ned i den omfattning som aktiekurserna fallit. Men någon form av ragnarök tror jag inte på. Mänskligheten har visat sig lika bra på att skapa bubblor som att anpassa sig till läget när de väl brister. Men en sådan här global bubbla, med dess ofattbara omfattning, har vi aldrig stått inför tidigare, och det gör att osäkerheten fortfarande är väldigt stor.

Nedanstående diagram visar återigen veckochartet för OMXS30, med min trendindikator inplottad. Blåa staplar indikerar upptrend, röda staplar visar på nedtrend och gröna staplar indikerar neutral/oklar trend. Visst verkar det finnas potential i detta enkla diagram att kunna utnyttja trender och skydda sitt kapital?

Trendindikator OMX veckodiagram

Trendindikator OMX veckodiagram

Naturligtvis kan man dra till med det vanliga argumentet att för den långsiktige är det ett bra läge att köpa idag. men varför inte vänta till dess att en tydlig upptrend etablerats? Varför ta risken att kurserna fortsätter ned med ytterligare 10,20,30 procent, bara för att få chansen att verkligen ha prickat botten och kunna framhålla hur duktig man var som såg köpläget. Vad gör det att missa 10-20% uppgång om man sedan kan vara med i en uppgång på ytterligare 40-50% eller mer?

Många placerare har just det stora psykologiska behovet av att ha rätt, och köpa när det är som billigast och sälja när det är som dyrast. Att tima sådana affärer är förknippat med stor osäkerhet och risk. Betydligt mer robust blir det att köpa dyrt och sälja dyrare: trendföljningens kärna!

En tanke på “Nu måste det väl vara köpläge?

  1. Ytterligare ett av de högkvalitativa inlägg vi vant oss vid från dig!
    Det är nog absolut som du säger: Ens eget ego är ens största fiende när man agerar på marknaden. Man måste vara ödmjuk inför att man inte kan påverka eller förutse bottnar/toppar med någon högre statistisk sannolikhet.
    Och, i slutändan handlar det inte om att träffa toppar och bottnar för att boosta ens ego, det handlar ju om att skapa avkastning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.