Rock’n roll trend following

Man kan väl lugnt säga att det svänger på finansmarknaderna! Att följa trenden är inte så enkelt i ett läge när volatiliteten, eller kurssvängningarna är så stora att det dagliga bruset i marknaden i snitt omfattar rörelser på 3-4%. Men det går, och den kritiska framgångsfaktorn stavas riskhantering. Varje position man tar ska innebära en begränsad och lika stor risk av portföljvärdet. I tider av stor volatilitet kommer stoplossarna att vara mer generöst satta och därmed minskar storleken på positionen. Man tar alltså inte en större risk för att man har längre till stoploss, utan satsar helt enkelt lite mindre.

Självfallet är det enklare när marknaden trendar upp eller ned i ett lite makligare tempo, men så ideal är sällan tillvaron. Därför är det så viktigt för trendföljande placeringsstrategier att ha beredskap för det oväntade, att begränsa förluster och låta vinster växa. Mentalt innebär det att man måste klara av flera förlustaffärer i rad innan man tar hem en större vinst.

Sedan finns det flera knep för att utjämna värdekurvan, till exempel genom att begränsa hur stor risk per marknad man tar, eller hur stor värdeminskning man tolererar i innehavda positioner. Hur väl man sköter sin position sizing är helt avgörande för förmågan att navigera bland dagens svängiga marknad!

Annonser

One thought on “Rock’n roll trend following

  1. Den perioden vi går igenom nu är väldigt nyttig om man håller på och utvecklar tradingsystem. Nu får man svart på vitt på vad som händer när marknader blir volatila och det börjar att röra på sig. Det kan ibland vara det svåra när man utvecklar system, att simulera panikbeteenden som det vi ser nu. Jag hade fördelen att få gå igenom det 2000-2002 också och då lärde jag mig en hel del. Det är viktigt, att som du skriver, se över sin risk. Det finns många sätt att göra det, några är att skära ner på positionerna, diversifiera, ha varningsfilter vid volatila marknader, skärna ner på positioner när din avkastningskurva börjar gå åt fel håll (öka åt andra hållet) eller stoppa huvudet i sanden och åka på semester…

    Det jobbiga, kan jag känna, när du skär ner på din risk i dina system så kan det vara ganska jobbigt när allt vänder och du inte är med på båten. Börsen går upp 5% och du är upp 1%. Det är nästan lika jobbigt som att loosa pengar. Men då gäller det att ta fram dem här dagarna när det ser för jäkligt ut på marknaden och veta att man gör det rätta, att man gärna struntar i de där extra procenten för man vet att när man ser det långsiktigt så är det du som är vinnaren… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.