Myten om regelbundet fondsparande

Att månadsspara i fonder är ju något som branschen och många förståsigpåare rekommenderar å det varmaste. Till exempel Pia Nilsson, VD för Fondbolagens Förening yttrar sig gärna och vill att man har is i magen, fortsätter att månadsspara och ser över sina risker. Nu ska hon tydligen skriva en bok i ämnet också, det kan bli intressant.

Min uppfattning är klar: genom att fondspara utan att bry sig om hur börsen går tar man den riktigt stora risken. Även om sparandet är riktigt långsiktigt kan ett börsfall strax innan man tänkt ta ut pengarna erodera stora delar av värdetillväxten. Om detta säger fondbranschen ingenting, men det är så klart upptagna med att räkna intäkterna från förvaltningsavgifterna och vill helst att vi aldrig ska ta ut pengarna. 😉

För att få lite mer konkreta resultat som stöder (eller förkastar) min uppfattning har jag gjort ett litet experiment, där jag simulerat ett månadsvist fondsparande i en indexfond som följer OMX30. För enkelhets skull har jag inte tagit med några utgifter, utan bara utgått från OMX avslutskurser. Genom att simulera ett sparande som varje månad köper andelar för en fast summa, under en period av 10 år, har jag fått följande resultat.

1000 fondsparares resultat efter 10 år

1000 fondsparares resultat efter 10 år

 

Som synes har jag gjort 1.000 körningar, eller 1.000 olika fondsparande, där jag slumpmässigt bestämt vilken tioårsperiod som fondsparandet ska ha ägt rum, mellan perioden 1988 till dagens datum.

Intressant att notera att sannolikheten för att få en värdeökning i snitt per år på högst 5% är över 50%. Det känns inte riktigt som den patentlösning för att sprida sina risker som en del vill få det till. Och ja, jag får liknande resultat även när jag kör simuleringen flera gånger. 🙂

Resultat som detta gör att jag envist fortsätter att dra en lans för aktiv fondsparande med sunt förnuft. Det handlar inte om att ha den bästa timingen eller att välja de bästa fonderna. Däremot handlar det om att vara aktsam med sitt kapital och följa börstrenden på ett vettigt sätt.

8 tankar om “Myten om regelbundet fondsparande

  1. Jag är förvånad över ditt resultat. Trodde faktiskt att det skulle vara ganska mycket bättre än så. Jag kan förstås inte kolla dina körningar men har ingen anledning att betvivla dem.

    Din slutkläm är direkt avgörande för det långsiktliga förvaltningsresultatet. Att skydda sitt kapital måste vara prio nummer ett!

    De flesta som varit fullt investerade det senaste året behöver inte se sina pengar som förlorade men det kommer att ta år att komma tillbaka. Man kan verkligen tala om att tid är pengar i denna branchen.

  2. …och då har du mätt på en extremt gynnsam period för aktieplaceringar, så resultatet ser bättre ut än det gjort historiskt.

  3. Månadssparande i fonder er vanligt av den enkla årsak at de flesta av oss får lön en gång i månaden.

    Investerar man i breda fonder (inkludert räntesparande) med låge avgifter med en total risk som passer ens situasjon, så får man bettre resultat enn de fleste market timers som leser DI för placeringsråd.

  4. anonymous,

    Att månadssparande i fonder är vanligt behöver inte betyda att det är bra. Det jag vänder mig mot är bankernas och fondbolagens eviga mantra att månadssparande är det bästa i längden, utan att de talar om hur man ska minimera risken för ett brant börsfall lagom till dess att man ska ta ut fonderna, eller växla om dem.

    Du pratar om risk som passar ens situation, en floskel som alla så kallade experter drar till med i förnumstiga artiklar om hur man fondsparar bäst. Men risk är för mig sannolikheten att jag förlorar pengar. Att en fond har låg volatilitet innebär inte per automatik att den har låg risk.

    Att tima marknaden är underordnat enligt mig, vilket jag skrivit om många gånger. De viktigaste faktorerna är exits och position sizing, något som en aktiefond inte har möjlighet att tillämpa, eller ens vilja/förmåga till.

  5. Jag tycker du har helt rätt i detta. Din strategi ”månadsspara i Avanza Zero bara när trenden är uppåt och annars i cash” är lysande! Man kanske kunde komplicera den lite genom att månadsspara i tex flera billiga indexfonder på samma sätt och därigenom få del av andra marknaders högre avkastning.

  6. John, tack för dina vänliga ord och också för ditt konstruktiva förslag. Det händer inte så mycket med Onsdagsfonden Avanza i tider av börsnedgång, men det är ju inte så dumt att få behålla sitt kapital när börsen rasar! Och ändå veta att man kommer att investera den dagen börsen vänt upp i en tydlig trend.

    Att satsa på fler indexfonder är inte alls dumt, även om börsmarknader har en rätt hög korrelation till varandra. Jag vet faktiskt inte om det finns något bra utbud av indexfonder för utländska börsindex, alternativt EFT:er. Av alla de börsindex som jag presenterar trendläget för i veckodiagram så finns det ju oftast någon som är i upptrend. En indexfond i Johannesburg hade ju inte varit helt fel till exempel! 🙂

  7. Hipshot,

    Du förtjänar ära och berömmelse, ett mycket bra inlägg i debatten. Det förvånar mig att detta så sällan kommer på tal, inte minst som jag själv vid ett flertal tillfällen har funderat överrdenna och liknande frågeställningar.
    Jag gjorde misstaget att gå in vid feltidpunkt, där blir konsekvensen än värre än att gå in stegvis.

    Frågan blir hur man ska agera? Finns inga lätta svar.
    Man ska helt klart inte ha någon övertro till varken kort eller lång placeringshorisont. Du har en viktig poäng i att den långa placeringshorisonten och en låt gå attityd är fel, man måste ta hänsyn till och fundera över en exit och det är nog det många missar/alternativt inte ens tar med i beräkningarna.

    Man får även inte glömma att få har tid och kunskap att hålla sig uppdaterad. För dessa indicider, ska man ens angagera sg i aktier?

    Pratade med min granne i helgen, han har historiskt gjort ca 1 affär i veckan (köp eller sälj) och han har haft som målsättningen att finansiera minst boendekostnaden. Nu ligger han dock lågt.

    En en gång, mkt bra inlägg. Jag vid tillfälle skriva om detta och citera dina kloka ord.

Kommentarer är stängda.