Onsdagsfonden Exakt

Inlägget redigerat efter kommentar från Nils, tackar! 🙂

Hur gör man om man vill månadsspara i aktiefonder, dra nytta av både upp- och nedgång, minimera risken för stora värdeminskningar, samtidigt som man inte behöver handla med instrument som CFD och terminer? Det är inte så lätt, men det finns ett instrument som erbjuder den funktion som krävs: Exchange Traded Fund (ETF). För den svenska börsen så är det idag XACT, ägt av Handelsbanken, som erbjuder sådana fonder. De fungerar som indexfonder, man köper andelar och betalar en förvaltningsavgift. Men man handlar dem inte via ett fondbolag utan direkt på börsen via sin mäklare. XACT-innehaven hamnar alltså i ens egen depå. Fördelen är att man kan köpa och sälja sina andelar när som helst, till ett givet pris. Det tillkommer courtage, men det gör det egentligen i en vanlig aktiefond också, bara att den döljs i förvaltningsavgiften.

En annan stor fördel är att man med ETF:s kan sälja andelar utan att äga dem, så kallad blankning. Det kan man utnyttja för att ta en position som gynnas av en nedåtgående börs.

XACT erbjuder också två fonder, Bull och Bear, som ger en hävstång på 1,5. Om OMXS30-index rör sig 1% ska Bull gå upp 1,5% och Bear ned 1,5%, åtminstone i teorin. Något för den som vill ha lite mer spänning i tillvaron (större svängningar=större risk=chans till större vinst). Men kan också utnyttjas för att binda mindre kapital i varje position, med oförändrad risknivå, som Nils förtjänstfullt rekommenderade i sin kommentar.

Onsdagsfonden Exakt kommer att ta positioner i XACT Bull och XACT Bear beroende på trendläge. Placeringsstrategin blir likartad den för Onsdagsfonden Avanza, och är enkel att följa för alla som vill ha ett månadssparande, med eller utan startkapital. Fonden startar utan kapital, och sparar 1.000 kr varje månad. Det som tillkommer jämfört med ett vanligt fondsparande är att man köper/säljer ett antal andelar på sin depå, och att man stänger en position när en exit träffas.  

 • Marknad: OMXS30
 • Instrument: XACT Bull, XACT Bear
 • Setup (villkor för att fonden överhvudtaget ska kunna ta position): tydlig trend enligt trendindikatorn i veckodiagram
 • Entry (när fonden tar position): nya andelar köps den sista onsdagen i varje månad beroende på trend. Vid neutral trend tas inga positioner
 • Position sizing (hur mycket fonden satsar i varje position): Varje månad köps nya andelar för 1.000 kr om tydlig trend signaleras av trendindikatorn. Av innestående kapital riskeras max 2,0%. Hur många nya andelar som då köps ytterligare beror på marknadens volatilitet. Maximal teoretisk risk (ingångkurs-exit summerat över alla positioner) är 3,0% av kapitalet. Maximalt verklig risk (aktuell kurs – exit för alla positioner) är 6,0% av kapitalet.
 • Exits (när avyttras positioner) : initial stoploss baserat på veckovolatiliteten, som sedan glider med kursen. Den snävas till för varje uppnådd R-multipel, från 2R och uppåt. 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

4 thoughts on “Onsdagsfonden Exakt

 1. Är inte XACT OMXS30 egentligen en onödig produkt?

  Använder du XACT BULL istället innebär häveffekten 1,5 att du bara behöver engagera ca 67% av ditt portföljvärde för att få samma resultat som med XACT OMXS30. Resterande 33% av kapitalet kan du på permanent basis placera i t.ex. Simplicity Likviditet. Denna fond ger i dagsläget ca 5% på årsbasis. Det innebär i vårt exempel ett tillskott på 1,65%/år i portföljen.

  Annars är en växling mellan BULL och Bear det ultimata förhållningssättet. Kanske med 33% Simplicity Likviditet som grund. Kan du utveckla en fungerande metod för detta hamnar du i min personliga ”Hall of fame”.

 2. Nils, det har du helt rätt i. Jag tackar för ditt påpekande och ska modifiera strategin till att köra med Bull och bear istället. Visst ska kapitalet som inte satsas i XACT-fonder läggas i en bra likviditetsfond eller bankkonto.

 3. En fonds transaksjonskostnader kommer i tillegg til förvaltningsavgiften. En aktiefond med många transaksjoner er kostsamt for investeraren både i form av courtage och i form av bid-ask-spread.

  Tyvärr er inte OMXS30 och OMXSSB kapitalviktade, hvilket gir en högre turnover med de kostnader det innebärer for XACT fondene.

 4. Visst är transaktionskostnader något att beakta i en fond och en placeringsstrategi. Men de får ställas i relation till vinster och förluster och kapitalhanteringen. För Onsdagsfonden Exakt kommer antalet transaktioner att vara maximalt 50 köp per år, och maximalt 50 försäljningar. Självklart kommer jag att redovisa resultatet med alla kostnader och ”slippage” redovisade. Min bedömning är att transaktionskostnaderna kommer att vara rätt försumbara sett till årsavkastningen.

  Din sista anmärkning om att indexen inte är kapitalviktade hänger jag inte riktigt med på. Förklara gärna mer och vad det innebär för nackdelar för XACTfonderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.