En blick ut i världen

Med min trendindikator och den tillgång till en massa kursdata jag har från olika marknader runt om i världen så tänkte jag publicera status på veckotrenden för ett antal börsindex. Kanske kan det vara till någon nytta för den som undrar hur börsen går i en region där man tänkt köpa fonder. Om inte annat så ger det en överblick av den globala börstemperaturen.

Vad jag slås över är hur korrelerade indexen i dagsläget är, vilket förstås förklaras av att det är samma tillgångsklass (aktier) vi tittar på, men också nog det faktum att lågkonjunkturen och oron för densamma har en global närvaro.

Trendindikatorn i veckodiagram mäter trenden på lite längre sikt, den omfattar perioder på mellan 3 till 60 veckor. I perioder av trendomslag och konsolideringar kan den skifta status lite tätare, men ofta ser man perioder av flera månader med samma trendstatus. I mina ögon är det ett bra trendfilter för trading, som också ger möjligheten för den som placerar mer långsiktigt att hitta en bra timing.

Börsindex Veckotrend
Bovespa (Brasilien) Ned
BSE30 Bombay Ned
Merval (Argentina) Ned
CAC 40 Paris Ned
DAGS Tyskland Ned
FTSE-100 UK Ned
IPC G (Mexico) Ned
Hong Kong Ned
Jakarta Ned
Johannesburg Upp
Korea Composite Ned
Milan Mibtel Upp
Kuala Lumpur (Malaysia) Ned
Nasdaq Comp USA Ned
Nikkei 225 Japan Ned
OMXS30 Ned
PX50 Prag Neutral
RTS (Ryssland) Ned
S&P 500 USA Ned
Thailand Set Upp
Singapore Ned
Madrid General Ned
Shanghai Ned
Swiss M Index Ned
Taiwan Weighted Ned

Att placera i Sydafrika hade inte varit så dumt sett till de senaste 5 åren. Trendindikatorn gav ju signal om upptrend i september 2003, och sedan dess har det mestadels pekar uppåt.

Johannesburg veckodiagram

Johannesburg veckodiagram

Är det kanske guldprisets utveckling som bidragit?

Guld veckodiagram

Guld veckodiagram

6 tankar om “En blick ut i världen

 1. Om du vill kan du lägga ut grafer eller länkar till grafer (trendindikator) på de börsindex som ändrat status. Då kan vi läsare lättare följa ditt tänk och göra en egen bedömning.

  Å andra sidan är det inte nyttigt att bli serverad med för mycket info. Risken blir att den egna kreativa (och livsviktiga) förmågan hålls tillbaka av bekvämlighetsskäl.

  Det bästa och hållbaraste sättet är att låta sig inspireras av andra men snickra ihop detaljerna själv.

 2. Bra förslag, det blir för ”råddigt” att publicera alla veckodiagram och hålla dem uppdaterade. Ska försöka komma ihåg att publicera de där trenden ändrats.

  Håller med dig helt och hållet om att det bästa är att söka information, inspireras och sedan göra ”monteringen” själv!

 3. Hallå!
  Det är väldigt intressant att se dina grafer. Som du förstår har jag lite huvudbry med mina egna köp/sälj-triggers för tillfället 🙂
  Jag har surfat runt lite för att se om det går att hitta några trendindikatorer för t.ex. OMXS30 på någon av affärs-siterna men misslyckats.
  Har du några bra tips på vart man kan få tag på dylikt?

 4. Hej Markus,

  Yahoo har ju rätt fin service, där man till exempel kan rita upp tre exponentiella glidande medelvärden. Annars går det ju att använda egna trendlinjer på diagram som man skriver ut, eller enkelt räkna fram glidande medelvärden i Excel.

  För mig är en trendindikator ett verktyg som hjälper en att identifiera trenden. De har ingen imponerande träffsäkerhet om man uteslutande använder dem för att ta positioner, men hjälper en att följa trenden, och ger framför allt ett systematiskt sätt att filtrera fram köp- och säljsignaler.

 5. Tack så mycket!
  Kul att Yahoo helt plötsligt har en tjänst jag kan använda 🙂 Är ganska inbiten google-användare annars…

  //Markus

 6. Pingback: Trender för globala börser « Onsdagsfonden

Kommentarer är stängda.