Råvaror och en andra fond

Jag har länge varit intresserad av att handla med råvaror men inte kommit till skott. Med CFD går det enkelt att handla i ett stort antal råvaror och nu känner jag att tidpunkten är den rätta. Dessutom vill jag dra igång ett ytterligare empiriskt experiment som syftar till att se hur en diversifierad portfölj utvecklas jämfört med placering på en enstaka marknad.

Inom de närmaste två veckorna kommer jag därför att starta upp en andra fond, som har samma placeringsstrategi som Onsdagsfonden förutom i två viktiga avseenden.

  • Fonden kommer att handla på 5-6 marknader, främst råvaror och ett enstaka aktieindex.
  • Risken per position dras ned till 1% av fondvärdet och den maximalt tillåtna risken blir 3% per marknad.

Det mest spännande med råvaror, förutom att det är produkter man kan ta och känna på och som finns i vår vardag, är att de har en mycket låg eller till och med negativ korrelation med aktier. I allmänhet brukar råvaror gå bra när aktier går dåligt och vice versa. Jim Rogers, en känd råvaruexpert som också är berömd för att ha grundat Quantum-fonden (med George Soros ni vet) hävdar att råvaror rör sig i ungefär 18-åriga cykler och att den senaste tjurmarknaden startade 1998, med Kina som katalysator. Återstår att se om han  får rätt, men trendföljning och placeringsstrategi bör kunna tillämpas väl oavsett. Rogers bok Hot Commodities är en intressant introduktion till råvaror, rekommenderas.

Tanken med diversifiering, att handla på flera marknader med inte alltför hög korrelation är att uppnå god avkastning samtidigt som drawdowns minskar. Helt enkelt en jämnare värdeutvecklingskurva, och det är ju attraktivt för en fond.

Med ledning av Jim Rogers råvaruindex RICI och studier av pris och volatilitet så har jag plockat ut följande kandidater till marknader:

  • Vete/majs/sojabönor
  • Olja (crude)
  • Kaffe
  • Guld
  • Aluminium

Till detta kommer ett aktieindex. OMXS30 vore kanske ett naturligt val, men jag funderar också på att ta ett större europeiskt index som FTSE eller XETRA-DAX.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.