Stjärnsmäll och exits

De senaste dagarnas rejäla börsuppgång har förstås lett till att Onsdagsfonden redovisar en drastiskt försämrad värdeutveckling. Från starten är nu fonden upp 5%, efter att ha varit över 20% i början av veckan. Samtliga positioner har avyttrats efter att deras exits träffats.

Självklart hade det varit roligare om den fantastiska utvecklingen hade fått vara intakt, men sådana här motgångar får man räkna med om man handlar på börsen. Det viktigaste är att man har en placeringsstrategi som man följer. Sedan får man utvärdera om den håller. För en trendföljande strategi är värdeutvecklingar av följande slag något man måste vara beredd på och tåla. Ingen trend går spikrakt åt ett håll och kraftiga rekyler eller trendomslag kan på kort sikt försämra resultatet rejält.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 thoughts on “Stjärnsmäll och exits

 1. Har en fråga till dig. Hur ser du på att lägga upp sitt sparande som så att man har både aktiefonder och aktier?

  Anser du att det är en dålig ide eller är det något som fungerar?

  Bör man välja antingen det ena eller det andra sparalternativet?

  Vore intressant att få din syn på detta.

 2. Det viktigaste som jag ser det, och något jag tjatat om många gånger nu, är att ha en plan för sina placeringar. Om du inte vet hur mycket du ska satsa, när du ska ta position och när du ska avsluta den så har du ingen koll och får svårt att nå framgång.

  Om man har både aktiefonder och aktier så innebär det att man har en portfölj med hög korrelation. Om du inte satsar i mer exotiska/udda länder eller branscher så kommer ju dina fonder att gå ungefär lika bra eller dåligt som dina aktier över tiden. Därför ser jag inte någon mening att kombinera dessa alternativ.

  Om du själv känner att du har en förmåga och intresse att välja aktier och tima köp så tycker jag du ska satsa på det, med en tydlig placeringsstrategi. Annars är en indexfond det bästa.

  Vill du uppnå diversifiering, alltså ha flera grupper av placeringar i portföljen som inte har så hög korrelation med varandra är råvaror intressant. Historiskt sett har aktier och råvaror varit kraftigt negativt korrelerade: när börserna har gått upp har råvarorna sjunkit i pris och vice versa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s