Det kan svänga fort

Onsdagsfonden har nu tagit fyra positioner under fyra veckor av nedåtriktad börstrend, vilket innebär att värdet svänger ganska så rejält efter hur börsen rör sig. Stora svängningar är lika med hög volatilitet, något som traditionellt ses som synonymt med hög risk. Om OMXS30-index skulle studsa upp med 5% från gårdagens slutkurs skulle Onsdagsfondens avkastning sjunka från 13% till drygt 5%. En kraftig nedgång, men fortfarande en mycket god utveckling på bara en dryg månad. Vid en sådan uppgång skulle också tre av fyra positioner ha avslutas då nivåer för exits träffats, och framtida svängningar skulle reduceras radikalt.

Att hantera risk innebär för mig att se till att snabbt stänga positioner som utvecklas dåligt, och att vara aktsam med sitt kapital. För att uppnå resultatmålet måste förlusterna minimeras och vinsterna tillåtas växa. Och för att vinsterna ska kunna växa måste jag vara beredd att ge tillbaka en del av dem. Därför är det ofrånkomligt med svängningar.

Mitt mål är att uppnå 20% avkastning på ett år. Under den perioden kan alltså resultatet pendla en del, men fondspararen ska vara trygg i att uppnå avkastningsmålet över året som helhet. Hög volatilitet säger ju bara att det är svårt att prognostisera framtida värdeändringar. Det är i mina ögon ingen risk i sig, så länge resultatet utvecklas positivt på årsbasis. Den största risken, förutom att modellen skulle ge undermålig avkastning över ett år, är kraftiga värdeminskningar från en toppnivå till en bottenivå på avkastningskurvan, så kallade drawdowns. Ju större drawdown desto större risk, för det innebär att man det krävs mer för att komma upp till en förväntad avkastning igen, och det tär dessutom på kapitalet. För att uppnå avkastning måste man tolerera risk brukar det heta, och det här är precis vad det handlar om. För att vara med om ännu högre avkastning i Onsdagsfonden måste man vara beredd att tolerera ett hack i kurvan på till exempel från 13% till 5% som jag nämnde inledningsvis. Ett av mina mål är att minimera drawdowns för Onsdagsfonden, men det är omöjligt att eliminera dem.

Placeringsstrategin gör att Onsdagsfonden är ganska aggressiv i trender, särskilt när index huvudsakligen rör sig brant i trendens riktning utan några större rekyler. Modellen signalerar om ny position varje vecka i en stabil trend, och så länge utvecklingen går åt rätt håll så tillåter reglerna mig att ta den. Skulle börsen gå mot motsatt håll än bedömd trend så kommer mina riskbegränsningar att aktiveras och dra ned på insatsen alternativt nolla den helt. När börsen står mer och stampar eller rör sig lugnare kommer också Onsdagsfonden att bli mer defensiv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.