Placeringsstrategi / handlingsplan

Oavsett om man placerar direkt i aktier eller indirekt via fonder så har man nytta av en placeringsstrategi, eller handlingsplan. Med en sådan i ryggen vet du när du ska köpa, och framför allt när du ska sälja och hur mycket du ska köpa för.

Det finns oändligt många varianter av filosofier, metoder och modeller att använda sig av när det gäller placeringar. Alla har sin syn på marknaden, mekanismerna bakom kursrörelser och hur man utnyttjar dem på bästa sätt. Det är lätt att förlora fokus och inte se skogen för alla träd. Därför är det viktigaste att du hittar ett koncept som passar dig, dina personlighet, förväntningar och mål. Jag rekommenderar att du lägger ned mycket tid på att kartlägga dessa områden, innan du går vidare och arbetar fram dina placeringsregler. Då kommer du förhoppningsvis att känna att det jobbet blir mycket enklare, precis som jag gjorde.

Återigen kan jag varmt rekommendera Van Tharps Trade your way to financial freedom  (jag har inga ekonomiska bindningar till honom om någon tror det… 🙂 ). Han lägger stor vikt vid den personliga kartläggningen, med psykologiska faktorer och uppmuntrar dig att hitta ett system som passar dig själv. Det är ett arbete som är nödvändigt och viktigt oavsett om man är en korttidstrader eller mer långsiktig investerare.  Exempel på frågor jag har haft väldigt god nytta av att ställa mig:

  • Vilken tidshorisont passar dig? Vill du handla dagligen, investera ett par gånger om året eller ligga någonstans där emellan?
  • Vad ser du som rimlig avkastning på ditt kapital, hur mycket är du beredd att riskera för att nå dit?
  • Vad är din tro om börsmarknaden och hur den rör sig? Fundamental analys styr, aktier rör sig i trender, säsongsvariationer etc.
  • Vad är din ”edge”, vilka egenskaper, kunskaper och teknik har du som gör att du kan konkurrera med andra investerare? För varje affär du gör finns det ju en annan som har motsatt åsikt. Det handlar inte om att ha den bästa metoden eller modellen, utan mer om att dra nytta av personliga drag som uthållighet, disciplin, fingertoppskänsla, snabbtänkt etc.
  • Är du beroende av att oftast ha rätt eller kan du klara av flera mindre förlustaffärer i rad innan en vinst?

Sådana här frågor blir en kartläggning av dig som investerare. När du klarat av det jobbet blir det betydligt enklare att sätta upp en placeringsstrategi. För min del består planen av följande komponenter:

  1. Val av marknad: OMXS30-index
  2. Val av instrument: CFD
  3. Setup (villkor för att jag överhvudtaget ska kunna ta position): tydlig trend
  4. Entry (när jag tar position): varje onsdag om setupen är på plats
  5. Position sizing (hur mycket jag satsar i varje position): max 2,5% av kapitalet riskeras, risken per position beräknas efter volatiliteten
  6. Stoppar (när kliver jag av) : initial stoploss som sedan glider med kursen

En enkel lista, men det hårda jobbet gjorde jag genom att borra i vem jag verkligen är, sett ur perspektivet att vara en aktör på börsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 tankar om “Placeringsstrategi / handlingsplan

  1. Roligt att texten kommit till nytta! 🙂

    Min placeringsstrategi är här beskriven väldigt kortfattat, det finns lite mer komplicerade beräkningar och villkor i en del komponenter. Men samtidigt tror jag på det enkla och att det viktiga är att fokusera på det som är betydelsefullt. Beräkningar av stoploss etc fixar man ju enkelt i Excel eller motsvarande när man väl bestämt sig för metod och filosofi som passar en!

  2. Pingback: Aktiestrategi - Hur agera när börsen svänger | Familjeekonomi.se - Din guide till en sund privatekonomi

  3. Pingback: Om placeringar och strategi « Onsdagsfonden

Kommentarer är stängda.