Kan man slå index?

Jag snubblade över en intressant artikel som sågar aktiv förvaltning jämns med fotknölarna och förespråkar indexfonder. Inte så konstigt när man tittar på huvudsajtens budskap! Innehållet är likväl intressant och frågan är om det finns något sätt att slå index över tiden eller om de som lyckas endast har tur.

I grund och botten är det en akademisk tvist om effektiva marknader eller inte. I en effektiv marknad (finns olika grader av effektivitet) finns det ingen möjlighet att uppnå överavkastning, eftersom all tillgänglig information är avspeglad i aktiepriserna. Aktiva förvaltare göre sig då inget besvär, för över en längre tidsperiod så kan man inte slå index.

Det är ingen som bevisat att aktiemarknader är effektiva eller inte. Själv tror jag på en medelväg: marknaderna är i huvudsak effektiva, men det finns inslag av ineffektivitet som går att utnyttja. Exempel på detta är förekomster av trender och så kallade bubblor. Anledningen till att jag inte kan se marknaden som helt effektiv är att det förutsätter att aktörerna är rationella, och det är min övertygelse att vi människor inte är så rationella som vi kanske vill tro. Har det aldrig hänt att du köpt eller sålt en fond eller en aktie baserat på en känsla snarare än kyliga beräkningar?

Onsdagsfonden har inte som mål att slå index varje bra börsår, utan att ge god avkastning oavsett om börsen går upp eller ned. Om jag lyckas med det antar jag att det finns viss empirisk grund för att hävda att marknader inte är helt effektiva, även om jag inte slår index varje år.

När det gäller val mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder så väljer jag det senare alternativet, på grund av faktorer som jag skrivit om tidigare. Det är inte många svenska aktiefonder som slagit index de senaste åren, och ändå tar de ut bra med förvaltningsavgifter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 tankar om “Kan man slå index?

  1. Pingback: “Let the trend be your friend” « Onsdagsfonden

  2. De aktivt förvaltade fonder som går bättre än index är naturliga val när börsen trendar uppåt. Att de får svårt att matcha index, t.ex. när börsen går ner, betyder inget annat än att man säljer eller byter fond.

    Det finns ingen fond som alltid går bra liksom det inte finns någon som alltid går dåligt. Din uppgift som förvaltare/småsparare är att hela tiden välja de som går bra.

    Att fonder bara lämpar sig för långsiktigt kapital är en gammal ”sanning” som bör modifieras. Att byta fonder kostar (oftast) inget och därför lämpar de sig utmärkt för kortare placeringar.

  3. Att välja de fonder som går bra är ju liktydligt med trendföljning. Det svåra är att veta när man ska hoppa av fonder som börjar gå knackigt och hoppa på de fonder som kommer eller redan håller på att gå bra. Precis som när man väljer aktier eller index så tror jag att det viktigaste är att följa trenden och framför allt att ha bra teknik för att förvalta sitt kapital. Att sälja av allt fondkapital och sätta in det i en ny fond är riktigt riskabelt.

    Därför har jag introducerat OnsdagsAvanza som har samma teknik för entry, exits och position sizing som Onsdagsfonden. Det blir ett konkret försök att tillämpa trendföljning på fonder. Nackdelen är att jag här inte kan utnyttja nedtrender som jag gör i Onsdagsfonden.

Kommentarer är stängda.