Trist börs

Nedgång i amerikanska sysselsättning och nu högre svensk inflation än väntat. Inte konstigt att börsen blir sur. Att konjunkturcykler fortsätter att vara en del av vår vardag känns ganska lätt att förstå när det är så uppenbart hur faktorer adderar ihop beroende på ”sentiment”. Har minussidan börjat få grepp om analytiker och stora aktörer så blir det lätt så att alla nyheter tolkas negativt och att det bara kan gå åt ett håll. Så börjar de stora förvaltarna av pensionsfonder att ändra sina portföljer och hjulet spinner vidare åt det ena eller andra hållet. Gruppsykologi och flockbeteende är något som utmärker mänskligheten och det sätter förstås sina spår på de marknader vi konstruerar.

För oss som investerar eller tradar på börser så är ju trender oftast något positivt, så flockbeetendet är något vi kan vända till vår fördel. Men om vi inte utnyttjar möjligheten att utnyttja även nedgångsfaser så blir ju förstås läget ett annat. Nedgång är ju lika naturligt som uppgång så man beskär sin potential rätt ordentligt om man placerar i positioner som bara går bra i en uppåttrend. Ett alternativ är förstås att istället söka diversifiering, med råvaror, räntor och valutor.

Med onsdagsfonden siktar jag på att utnyttja trenden, oavsett om den är positiv eller negativ. Däremot är ett framtida mål att utöka antalet marknader jag handlar på för kunna dra nytta av fler trender. En marknad är ju inte särskilt ofta i en tydlig trend och därför behövs det flera att välja mellan för att dra full nytta av en trendföljande strategi. Ju mindre beroende till varandra marknaderna har desto bättre.

Oavsett om det blåser snålt på börsen eller klackarna slår i taket så kan det vara bra att se i backspegeln ibland. Inte för att det förflutna skulle styra framtiden, utan för att ge ett perspektiv på det som sker just nu och få en att inse att det har gått ned och upp även tidigare.  Ibland kan man också få en aha-upplevelse av ”the big picture”!

OMX veckodiagram

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

2 thoughts on “Trist börs

  1. Tack, alltid roligt att få beröm. Jag är ju helt novis i bloggvärlden men tittar på din och andras bloggar för att få lite känsla för hur man ska lägga upp saker och ting både innehållsmässigt och tekniskt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.