Position sizing

En av de saker som blev en riktig aha-upplevelse för mig för några år sedan var vikten av frågan ”hur mycket”. När man placerar i finansiella marknader är det av avgörande betydelse hur man använder sitt kapital. Satsar man för mycket i en enskild position tar man för stora risker och kan förmodligen inte ta alla de positioner man skulle vilja. Satsar man för lite får man för klent resultat även om placeringen i sig skulle vara framgångsrik.

Återigen är det Van Tharp som haft mest inflytande på mig. Hans beskrivningar av det han kallar position sizing är helt enkelt det bästa jag läst inom det område som kanske vanligen går under benämningen money management, eller kassahantering. I sin bok Trade your way to financial freedom går Van Tharp igenom några av de vanligaste metoderna för att beräkna hur mycket man ska satsa per position, och visar tydligt hur extremt stor skillnad det kan bli mellan de olika beräkningarna allt annat lika (entry, exit).

Jag har valt att beräkna min positionsstorlek genom att kombinera två ansatser: procentuell och volatilitetsjusterad risk. Det är inte så krångligt som det låter…

Jag har bestämt att varje position maximalt får innebära en risk på 2,5% av mitt kapital. Har jag ett kapital på 50.000 kr så får alltså varje position riskera maximalt 1250 kr. Det innebär att jag hanterar alla positioner lika avseende risk.

Då är frågan hur man avgör risken för en position? Det är helt enkelt skillnaden mellan ingångskursen och den initiala stop lossen. Säg att jag köper Ericsson för 74 kr, och räknar fram en första stop loss på 69 kr. Den initiala risken blir alltså 5 kr. Om jag har 50.000 kr i kapital och vill riskera max 2.5% i en position så innebär det att jag kan köpa 250 aktier (1250/5).

Min beräkning av initial stop loss gör jag baserat på volatiliteten. Ju högre volatilitet desto längre avstånd till stop loss, och det gör också att jag kommer att kunna köpa färre aktier eller kontrakt. Volatiliteten är ju ett mått på marknadsrisk, och kan användas som en prognos för hur mycket t.ex. en aktie eller ett index kommer att röra sig i den nära framtiden. Det finns många avancerade teorier om hur man ska beräkna volatilitet, en del menar att man ska titta på den implicita volatiliteten som beräknas genom Black&Scholes formel.

Jag har valt en pragmatisk ansats som är ganska populär hos traders, nämligen att titta på Average True Range (ATR). Det ger mig ett mått på indexets volatilitet som jag enkelt förstår när jag tittar på kursdiagrammet. Det enkla i livet är oftast det bästa i mina ögon! :-)  Man kan se ATR-värdet som ett mått på en akties brus. Varje dag sker ju köp och försäljningar baserat på girighet, rädsla, tvång och glädje, ryktesspridning och matematiska modeller. Kursrörelser som ligger inom detta brus betyder inte så mycket, men om kursen skulle ”sticka iväg” över eller under bruset så kan det vara en signal om att kursutvecklingen är på väg in i ett mer dramatiskt skede.

Om man då stoppar ut sig först när kursen rört sig ofördelaktigt på ett mer kraftfullt sätt än vad bara det rena bruset motiverar så har man i mitt tycke ett vettigt avstånd. Konkret innebär det att jag sätter stop lossen på ett avstånd från ingångskursen som är lika med ATR multiplicerat med en konstant. I tradinglitteraturen brukar periodlängden för ATR sättas till mellan 10 och 30 dagar, och konstanten ligga på mellan 2-5, beroende på tradingsystemets karaktär. En daytrader har extremt snäva stop loss, medan en mer långsiktig investerare vill ha mycket utrymme för att låta positionerna få tid att utveckla sig i rätt riktning.

Om kursen rör sig fördelaktigt för positionen och/eller om volatiliteten minskar så kommer min stop loss att flyttas i kursens riktning, annars står den oförändrad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 tankar om “Position sizing

  1. Tack så jättemycket! Riktigt intressant läsning! Detta har gett ovärderlig input till min handlingsplan som jag knapprar på för fullt 🙂

  2. Tack för en superintressant blogg! Otroligt lärorik för en gröngöling. Och tack för att jag är med på din favoritlista. Jag blev nästan rörd när jag såg det, eftersom du genast blivit en av MINA favoriter (med självklar plats i min egen lista på favvobloggare), redan efter dina kloka kommentarer till Markus på Ut ur ekorrhjulet angående handlingsplanen. Jag har ju själv börjat fundera på min egen handlingsplan. Det ska bli spännande att följa din blogg.

  3. Tack så mycket för era vänliga ord, roligt att det jag skriver väcker intresse. Var så säkra på att jag följer era utmärkta bloggar med glädje!

  4. Pingback: Marknadens brus « Onsdagsfonden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.